Екозащитници блокираха движението по  Цариградско шосе в района на пл.Орлов

...
 Екозащитници блокираха движението по  Цариградско шосе в района на пл.Орлов
Коментари Харесай

Не искаме строежи, а диви таралежи

 Екозащитници блокираха придвижването по  " Цариградско шосе " в региона на пл. " Орлов мост ", предава Българска телеграфна агенция. Движението по булеварда е спряно. Полиция охранява митинга.
Протестиращите са срещу решението за създаване на втори кабинков въжен превоз в региона на народен парк " Пирин ". 

„ Не желаеме градежи, а диви таралежи “, „ Унищожаването на българската природа не е национализъм “, „ В Банско златният Телец изгрява, над Пирина пламеней! “ написа на плакати на протестиращите.

 

По-рано през днешния ден на последното си съвещание за годината държавното управление утвърди противоречивите промени в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин ", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в съвсем половината парк. Въпреки това не е гласувано проекторешението за смяна в концесионния контракт с " Юлен ", което трябваше да бъде гласувано дружно с поправките в проекта за планината. 

Това стана известно от изказване на министъра на околната среда и водите Нено Димов  на излизане от Министерския съвет пред публицисти, както и от гласуваното решение на Министерския съвет, изпратено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на съвещанието рано в четвъртък Димов внесе изключително за гласоподаване две решения за Пирин, които липсваха по-рано в дневния ред на Министерски съвет.  

Успоредно с измененията в проекта е била призната и втора точка, която разпорежда на министъра на околната среда и водите, при съществуване на капиталов интерес за създаване на втора кабинкова линия в ски-зона Банско, да се подхващат незабавно всички ограничения по екологичното законодателство, тъй че такава да бъде направена във допустимо най-кратък период.

„ С признатите през днешния ден решения държавното управление взема решение два казуса – за създаване на нов въжен превоз на Банско и за опазване на природата на Пирин “ - по този начин е коментирал случая министър-председателят Бойко Борисов   по време на дебата в Министерския съвет. 
ГАЛЕРИЯ Протест против затрояванията в Пирин     8 СНИМКИ
 

Борисов е показал, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за ръководство на Пирин. „ В този проект няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. И особено тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко капиталово желание, което ще се ползва в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съгласуемост и всички нужни и указани в закона дейности “, споделя Борисов, представен от пресцентъра на Министерски съвет.

„ Сиреч, не може да се направи една барака, не хотел – една барака, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че персонално аз същински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо неправилно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим по този начин, както би трябвало “, е подчертал министър-председателят
По-късно стана ясно, че еколозите ще сезират Европейската комисия за нарушение на две европейски наставления и за формиране на две наказателни процедури против България. “Ще изчакаме да бъде публично оповестено решението, защото за момента знаем за него единствено от медиите. След това ще го апелираме пред Върховния административен съд ”, каза пред БНР Катерина Раковска от рганизацията  " Световен фонд за дивата природа " .
Кабинетът " Борисов 3 " прегази националното и европейско законодателство и позволи сеч и строителство на 48 на 100 от територията на Пирин, написа в позицията на  " За да остане природа в България " . Дебатът за втори въжен превоз на Банско има за цел да отклони и манипулира публичното мнение, до момента в който решението за смяна в проекта за ръководство дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин, считат екоактивистите. 

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз кабинетът " Борисов 3 " извърши огромно национално и европейско изменничество по отношение на законността и природата, се споделя в позиция на ПП " Зелените ". 

" На 28 декември Министерският съвет реши да позволи строителство в 48% от Национален парк " Пирин ". В измененията на Плана за ръководство на парка, които държавното управление гласоподава през днешния ден, въобще не участва втори кабинков въжен превоз, а вместо това се позволява строителство на ски писти и нови уреди към тях без осъществяване на екологична оценка. При това жестоко нарушаване на националното и европейското законодателство, Зелените без съмнение ще сезираме българския съд и европейските институции ", се споделя в позицията на партията.

Вижте фрагменти от митинга!
По публикацията работи: Бойчо Попов
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР